Prośba o bezpieczną jazdę

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kowal 2002
    RS
    S_OCP Member
    • 2006
    • 5161

Zamieszczone przez dobrygrzeswawa
    Zamieszczone przez kowal 2002
    mrrichards, musisz być strasznie upierdliwym PSJ-tem skoro zalogowałeś się tylko po to żeby się wyżalić i to w dodatku nie w tym dziale co trzeba...
    Panowie po co zaraz hamowanie... Wrzuca się na luz puszcza gaz i powolutku zwalnia... Przy 20 km/h delikwent nie wytrzymuje, wyprzedza i macie spokój...
    kowal 2002, sory ale nie potrafię zrozumieć tych dwóch Twoich postów. Czy nie są skrajnie inne?
    Przy 20 km/h delikwent nie wytrzymuje
    SUPER !!! szczególnie jak dzieje się to na lewym pasie trzypasmowej Wisłostrady albo Toruńskiej. Uwielbiam takich co tak robią :evil: szczególnie tych co ostro przyspieszają jak chce się ich wyprzedzić z prawej i następuje lekkie zaskoczenie bo role się odwracają i taki delikwent ma lekko mówiąc mało miłą dalszą podróż (przynajmniej do czasu aż nasze drogi się rozchodzą)
    DGW z pierwszego postu kolegi mrrichards wynikało, że ktoś jechał za nim dosyć blisko ( gdzie "dosyć" jest pojęciem względnym ); nie było słowa o trąbieniu, miganiu długimi, machaniu rękami itp objawów drogowego chamstwa. Sam powiedz, czy zalogowałbyś się na jakieś forum tylko po to, żeby się pożalić na taką pierdołę ( ja osobiście MOŻE co najwyżej napisał bym kilka słów na "swoim" czyli naszym forum w wątku "Motoułomni..." ).

Co do sposobu pozbycia się "ogona" to dla mnie hamowanie ręcznym, czy zapalanie "stop"-u, bez hamowania nie wchodzi w rachubę - to jest właśnie przejaw bezmyślnego zachowania na drodze. Jeśli komuś się bardzo spieszy ( bo jak rozumiem "przyczajka" do wyprzedzania jest to jedyny powód do jechania w normalnym ruchu "na zderzaku" ) to go zwyczajnie puszczam, jeśli to nie pomaga ( za duża prędkość ) to zwalniam tak jak pisałem ( no może nie do 20 ale powoli do maks jakiś 40 ) i wtedy delikwent "daje" radę.

Powyższe dotyczy oczywiście jazdy po drodze jednojezdniowej, dwukierunkowej, gdzie prędkość jest mocno ograniczona ( np. teren zabudowany ) i np. ja nie chcę jechać tam więcej niż 70 km/h a komuś jednak się "spieszy" ( albo tak mu się tylko wydaje). Taka akcja na drodze typu Wisłostrada czy Toruńska na lewym pasie kwalfikuje kierowce do natychmiastowego odesłania do psychiatryka...

Co do jazdy "na ogonie" przy wyprzedzaniu, to codziennie mam kilka takich sytuacji ( tak! to ja jestem siadającym na ogon ), dlaczego? Bo chociaż jestem np. 5 autem w kolejce jadących i zaczynam wyprzedzać równo z kierowcą 2 auta w kolejce to zazwyczaj kończę na jego "dupie" gdy on jest dopiero w połowie 1, wyprzedzanego auta... JEZU, czy to jest naprawdę takie trudne, żeby zredukować bieg a nie wyprzedzać na 4 przy 50 km/h? Moja OII ma tylko 105 KM więc nie jest demonem przyspieszeń i prędkości, ale jak widzę co się wyrabia na drodze to mam wrażenie, że większość aut ma ograniczenie mocy porównywalne z 650cc w maluchu.

BTW. mrrichards co do wyprzedzania prawym pasem " z maksymalną dozwoloną prędkością" to tak z ciekawości ile tego było ( tego ograniczenia i aut po prawej ) i ile jechały auta ( tak cirkaabałt ), które wyprzedzałeś?
    Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
    Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• fernando
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 1890

Ale co by się nie działo, czy naprawdę uważacie, że jazda "na zderzaku" jest bezpieczna? Ja uważam, że nie, niezależnie od tego kto ma rację. I podam jeszcze taki przykład: często zdarza się, że jadę Trasą Łazienkowską lewym pasem z prędkością powiedzmy 80 km/h (dla przykładu), bo lewy pas jedzie 50 km/h. Jest duży ruch, a przede mną w odległości jakieś 15-20m jedzie inny samochód z podobną prędkością do mojej. I tak sobie jedziemy przez dłuższy czas, bo nie idzie wyprzedzać ani nic innego kombinować i nagle wsiada mi na zderzak idiota, który wcześniej jechał pewnie ze 120 km/h, to mam mu zjeżdżać?

Komentarz

• adym
        Ambiente
        • 2008
        • 179

Zamieszczone przez fernando
        I tak sobie jedziemy przez dłuższy czas, bo nie idzie wyprzedzać ani nic innego kombinować i nagle wsiada mi na zderzak idiota, który wcześniej jechał pewnie ze 120 km/h, to mam mu zjeżdżać?
        Jesli masz miejsce, nie skrecasz za kilkaset metrow w lewo to tak, nawet jesli stwierdzisz, ze koles piraci to lepiej chocby dla wspolnego bezpieczenstwa ustapic. Pamietamy, ze w miescie mozna wyprzedzac rowniez z prawej strony.

Jak pisalem ja nie przecze, ze jazda na zderzaku jest glupotą i nie chce usprawiedliwiac kolegi z OCP ale zastanawiam sie nad przyczynami takich sytuacji.

Komentarz

• Big
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 6389

Zamieszczone przez rss
          a z butow wyssal mnie tekst o 'mandacie 200zl i 2 pktach karnych' za jazde lewym pasem.
          Kolego, żeby jeździć samochodem trzeba najpierw MYŚLEĆ !!!
          Nikt ci nie wlepi mandatu za jazdę lewym pasem dlatego ze 300 m przed skrzyżowaniem na którym chcesz skrecić w lewo zająłeś lewy pas (dlatego własnie jest przepis mówiący o mozliwości wyprzedzania z prawej strony w kiektórych wypadkach).
          Ale za PERMANENTNĄ jazdę lewym pasem juz dostaniesz 200 zł i 2 pkt karne i ... słusznie !!! Bo niedość, ze blokujesz ruch i go tamujesz to jeszcze łamiesz dyspozycję art 14 prawa o ruchu drogowym
          Czarny Elegance

Komentarz

• Deco
            Rider
            • 2008
            • 612

Zapominany, że założyciel tematu sugerował, że były trudne warunki na drodze, napisał, że jechał z maksymalną dopuszczoną prętkością i wykonywał manewr wyprzedzania.

Ja wiem, że w Polsce wszyscy, którzy jeżdzą zgodnie z przepisami to cieniasy i łajzy, które nie potrafią jeździć a wypadkom śmiertelnym są winne drzewa.

Komentarz

• Tymon
              RS
              • 2004
              • 2970

Mistrzowski temat :lol:
              Życie jest bezwzględne nie lituje się nad nikim...
              Pokój jego duszy...KRIS 27.09.03
              BMW serii 3... Radość z jazdy.

Komentarz

• Luca
                Rider
                • 2004
                • 524

Witam

Samochód, o którym pisze kolega jest z mojego podwórka. Dokładnie jeździ nim moja Pani.
                Poczekam jak wróci do domu i na pewno odpisze na ten post. Ja osobiście się dziwie, znając ją ale cóż, każdy jest tylko człowiekiem. Pozdrawiam.
                "Życie jest bezwzględne, nie lituje się nad nikim"
                Pokój jego duszy - Kris 27-09-2003
                Pionek znów gra.......

Rodzinne Combiaczki AHF i BKD by ALI oraz E 30
                www.dynosoft.pl

Komentarz

• Psycho Dad
                  Rider
                  • 2009
                  • 629

Ja stosuje zasadę ... to wyprzedzający ma problem nie wyprzedzany.

Jeśli ja chce wyprzedzić to jest mój problem żeby zrobić to bezpiecznie .
                  Jeśli ktoś mi siedzi na zderzaku przy dużej prędkość to jest jego problem , zeby mnie wyprzedzić ...

Proste ale ja nie będę zjeżdżał bo gość ma 20km więcej na liczniku a jadę za kilkoma samochodami.
                  Nie polecam ASO Warszawa Połczyńska 125.

Komentarz

• karpecik
                    Rider
                    • 2004
                    • 279

Zamieszczone przez Luca
                    Witam

Samochód, o którym pisze kolega jest z mojego podwórka. Dokładnie jeździ nim moja Pani.
                    Poczekam jak wróci do domu i na pewno odpisze na ten post. Ja osobiście się dziwie, znając ją ale cóż, każdy jest tylko człowiekiem. Pozdrawiam.
                    Tylko jak ją zaczniesz szczegółowo pytać to na pewno obiadu dziś nie będzie. A o "deserze" już nie wspomnę... :lol:

Komentarz

• Jac_ek
                      RS
                      • 2009
                      • 1733

Siadanie na zderzaku, pomijając niebezpieczeństwo jest oznaką dość słabej techniki jazdy, bo jeśli delikwent zjeżdża to my musimy na ogół ostro depnąć żeby zacząć go wyprzedzać, jesli widzimy ze ktos sie "meczy" z wyprzedzaniem to należy zwolnic już wcześniej dając mu czas na dokończenie manewru, jak skończy to my mamy wolna drogę i już na starcie z 10 km więcej na liczniku, wykonujemy manewr (mimo tego że wcześniej hamowaliśmy) znacznie szybciej, bezpieczniej i ekonomiczniej niż jak by ruszać "ze zderzaka"

Poza tym np w DE za siadanie na zderzaku są dość konkretne mandaty.

Jazda "na zderzaku"

W Niemczech można również otrzymać mandat za zbyt bliska jazde za innym pojazdem.

Prędkość Odległość Kwota €
                      80-130 5/10 * X 75
                      80-130 4/10 * X 100
                      80-130 3/10 * X 160
                      80-130 2/10 * X 240
                      80-130 1/10 * X 320
                      130+ 5/10 * X 100
                      130+ 4/10 * X 180
                      130+ 3/10 * X 240
                      130+ 2/10 * X 320
                      130+ 1/10 * X 400

X - połowa wartości prędkościomierza w metrach, czyli dla 80 km/h, X = 40m, dla 140 km/h X = 70m.

Przykład:

Jedziemy 100km/h za innym pojazdem, w tym wypadku X = 50m:

jeżeli będziemy bliżej niż 25m (5/10 * 50m) zapłacimy 75 €
                      jeżeli będziemy bliżej niż 5m (1/10 * 50m) zapłacimy 320 €
                      - O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD

Komentarz

• marekzu
                        L&K
                        • 2007
                        • 1412
                        • Superb II combi (3V5)

A najlepsze to ze gdyby nie bylo wlepy bylby temat na oneta

Komentarz

• Andrev3
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2006
                          • 6116

Luca, podejżewałem Tymka a tu Twoja Pani
                          Ciekaw jestem jej wypowiedzi
                          RENT COMPLEX

DACAR.team

Komentarz

• Tymon
                            RS
                            • 2004
                            • 2970

Andrev3, wypraszam sobie
                            Ja poruszam się bez wlepy

[ Dodano: Pon 07 Gru, 09 14:46 ]
                            Zamieszczone przez Andrev3
                            Ciekaw jestem jej wypowiedzi
                            Hmm... no co biedna będzie mogła powiedzieć, wróci do domu i zobaczy mydło w skarpecie na stole.... to powie prawdę :lol:
                            Życie jest bezwzględne nie lituje się nad nikim...
                            Pokój jego duszy...KRIS 27.09.03
                            BMW serii 3... Radość z jazdy.

Komentarz

• Guguś
                              L&K
                              S_OCP Member
                              • 2008
                              • 1212

Widzę, że niezły temacik się rozkręcił, śledzę od początku.

Myślałem, że będzie trza nająć detektywa do odnalezienia sprawcy zdenerwowania założyciela tematu.

Tak jak poprzednicy piszą, najpierw zjedz obiad :diabelski_usmiech , skonsumuj jak jest szansa na inne dobrodziejstwa :P a potem pojedź z tą skarpetą :szeroki_usmiech .

Witaj szkoło, żegnajcie kochane pieniążki.

Komentarz

• Andrev3
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 6116

Zamieszczone przez Tymon
                                wypraszam sobie

Zamieszczone przez Tymon
                                Hmm... no co biedna będzie mogła powiedzieć, wróci do domu i zobaczy mydło w skarpecie na stole.... to powie prawdę
                                :haha:

A robiąc małe OT to może byś przyjechał z bracikiem na jakiegoś spocika do nas... bo już nie pamiętamy jak wyglądacie
                                RENT COMPLEX

DACAR.team

Komentarz

• Luca
                                  Rider
                                  • 2004
                                  • 524

Zamieszczone przez Guguś
                                  Widzę, że niezły temacik się rozkręcił, śledzę od początku.

Myślałem, że będzie trza nająć detektywa do odnalezienia sprawcy zdenerwowania założyciela tematu.

Tak jak poprzednicy piszą, najpierw zjedz obiad :diabelski_usmiech , skonsumuj jak jest szansa na inne dobrodziejstwa :P a potem pojedź z tą skarpetą :szeroki_usmiech .
                                  Tak zrobię.
                                  Jednocześnie widzę , że sporo osób na tym forum jeździ po naszych Polskich drogach bez skazy , ja osobiście tym samochodem na przestrzeni 4,5 roku zrobiłem 360 tys km, i mogę powiedzieć, że nie raz zdarzyło mi się na zderzaku komuś „usiąść” - czasem po prostu mi się spieszyło – a było i nadal jest czym pozamiatać, a że czasem jest to niezgodne z przepisami i nie każdemu się podoba to cóż ……….. życie……… wszystkich nie pogodzi się.
                                  Przepisy prawne dość jasno i klarownie interpretują takie zachowanie przy smutnym końcu jakim jest kolizja lub coś większego (czego nie życzę nikomu)

Mi też osobiście siedziało na zderzaku kilka samochodów z różnymi osobnikami za kierownicą i w różnych warunkach pogodowych, jak widzicie w tym klubie jestem już trochę czasu i nie robię z takich powodów zamieszania drodzy forumowicze.

Jak pisałem – Pani moja kochana na pewno się wypowie w tym temacie, ale po obiedzie

Pozdrawiam serdecznie.

Na spota chętnie podjadę - daaaaaaaaaaawno mnie/nas nie było
                                  "Życie jest bezwzględne, nie lituje się nad nikim"
                                  Pokój jego duszy - Kris 27-09-2003
                                  Pionek znów gra.......

Rodzinne Combiaczki AHF i BKD by ALI oraz E 30
                                  www.dynosoft.pl

Komentarz

• sew1981
                                    RS
                                    S_OCP MemberModeratorr
                                    • 2009
                                    • 10917
                                    • Fiat

Admin gdzie jestes...help.
                                    to temat offtopicowy - przenies albo wywal, please :P dla dobra ogolu, a koledzy niech sie kloca na priv

Komentarz

• dudek_t
                                      L&K
                                      • 2008
                                      • 1421

sew1981, z jakiej racji wywalić? temat poruszany jest dość istotny... a że atmosfera na szczęście nie jest zbyt gorąco to można śmiało poczytać i popisać w tym wątku

Komentarz

• phrix
                                        L&K
                                        • 2007
                                        • 1000
                                        • Audi
                                        • AGR 1.9 TDI VP 90 KM
                                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Sew1981 temat raczej ciekawy, a to że wisi tutaj chyba nie jest najistotniejsze. Pewnien klubowicz też raz doprowadził mnie do czerwoności. Pomine temat OCTY z wlepą OCP gnającej na HIDach po Oświęcimiu. Oczywiście HIDY ustawione w niebo. :twisted:
                                        Szlifierki taśmowe, nożyce do złomu, kruszarki | W stajni : karawan O2 FL 1.9 TDI, A3 Sportback 1.6 MPI

_

Komentarz

• zpluta
                                          L&K
                                          • 2008
                                          • 1194

Zamieszczone przez phrix
                                          temat OCTY z wlepą OCP gnającej na HIDach po Oświęcimiu
                                          Wlep OCP w Oświęcimiu tyle, że na jednej ręce by je policzył więc wielkiego wyboru nie ma

P.S. Ja mam H4 Osram NB jak coś
                                          :

Komentarz

• phrix
                                            L&K
                                            • 2007
                                            • 1000
                                            • Audi
                                            • AGR 1.9 TDI VP 90 KM
                                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zpluta przybyło troche aut w KOSolandi. Chciałem tylko powiedzieć, że członkowie OCP często święci nie są.

EDIT: Zpluta narazie jestem bez własnego auta, a firmowego oklejać nie chce. Łatwo mnie poznać po nietypowych blachach :wink: Jak tylko znajde swoją octe to wlepa będzie :szeroki_usmiech
                                            Szlifierki taśmowe, nożyce do złomu, kruszarki | W stajni : karawan O2 FL 1.9 TDI, A3 Sportback 1.6 MPI

_

Komentarz

• zpluta
                                              L&K
                                              • 2008
                                              • 1194

Zamieszczone przez phrix
                                              członkowie OCP często święci nie są.
                                              Zgadzam się oczywiście.

Sam nieoklejony jeździsz więc nie wiem czy od czasu do czasu mijasz mnie czy kogo innego
                                              :

Komentarz

• Agamek12
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2006
                                                • 9935
                                                • Ford

Nawiązując do tematu: z uwagi na dość dychawiczny silnik w mojej Skodzinie staram się wyprzedzać rozpoczynając rozpędzanie w pewnej odległości od poprzedzającego auta tak, aby mieć dużą różnicę prędkości. Tak też robiłem dziś wyprzedzając auto jadące około 80km/h. Jakież było moje zdziwienie, gdy będąc tuż za nim i jadąc około 110km/h z włączonym kierunkiem już na lewym pasie ów wyprzedzany nagle zjechał na mój pas. Oczywiście pełne hamowanie (na mokrej jezdni) i powrót na pas prawy... A co najlepsze - ten patafian chciał chyba mnie tylko "nauczyć", że wyprzedzać nie powinienem, bo po "wyhamowaniu" mnie wrócił na swój pas. Cymbał...
                                                Adam... Używam:
                                                Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                                                Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• AdamB
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2007
                                                  • 8030
                                                  • Octavia IV (NX3)
                                                  • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez Agamek12
                                                  A co najlepsze - ten patafian chciał chyba mnie tylko "nauczyć", że wyprzedzać nie powinienem, bo po "wyhamowaniu" mnie wrócił na swój pas. Cymbał...
                                                  Społeczników nie brakuje na naszych drogach. :szeroki_usmiech
                                                  Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• vince123
                                                    Elegance
                                                    • 2009
                                                    • 923

Zamieszczone przez zpluta
                                                    phrix napisał/a:
                                                    członkowie OCP często święci nie są.

Zgadzam się oczywiście.

Sam nieoklejony jeździsz więc nie wiem czy od czasu do czasu mijasz mnie czy kogo innego
                                                    rzuc kamieniem jesli sam jestes bez winy :szeroki_usmiech
                                                    sprzedam do OI :

szyby cala lewa strona
                                                    nadkole nowe LP
                                                    kontakt PW

Komentarz

Pracuję...